MÅNADENS

HÄLSNING

Den smittande tron

 

För många år sen när vår dotter var tio, elva år så där, så hade vi en familjeandakt och bad för varandra. Jag hade en tyst bön inom mig, men som jag inte hade talat ut högt, det var att jag skulle få en smittande tro, att min tro på Jesus skulle vara sådan att andra människor blev smittade av den och ville ha detsamma och att den skulle vara synlig i mina handlingar, inte vara en privatsak. När min dotter bad för mig blev jag överrumplad, hon började sin bön med orden, ”Gud ge mamma en tro som ett virus”. Det var så träffsäkert, precis den längtan som jag hade inom mig, men som hon inte visste något om. Gud talar även genom barn.

I dessa dagar har vi verkligen sett hur smittsamt ett virus kan vara. Samhället har påverkats på ett sätt som vi inte trodde var möjligt.

I bibeln läser vi om spetälska, eller lepra, som sägs vara världens äldsta sjukdom. Den var mycket smittsam och fruktad. Den bröt sakta ner sitt offer. Den är sen länge utrotad i Norden.

I bibelns Gamla Testamente står det att om någon hade fått denna sjukdom så fick han vara i karantän i sju dagar först för att se om det verkligen var spetälska. Om man sedan konstaterade att så var fallet, skulle man ropa oren, oren så att ingen kom i närheten och blev smittad. Man fick bo utanför staden och eftersom man var oren var man utestängd från den sociala gemenskapen och det fanns inget botemedel.

Jesus kom för att befria människor på många olika plan. I Matt 8:1-4 kan vi läsa om en man som trotsade reglerna om social distansering och kom till Jesus och bad om att bli frisk. Jesus rör vid honom trots hans smittsamma tillstånd och befriar honom, inte bara fysiskt från sin sjukdom utan också från den psykiska press som det innebar att inte ha något jobb och kunna försörja sig och att vara utestängd från samhället. Han blev också socialt upprättad, han kunde umgås med andra människor igen.

Jesus vill och kan möta oss idag där vi är, om det så är i isolering. Han vill ge oss en tro som smittar av sig till andra, en tro som inte är privat, en tro som bär även i svårigheter.

 

Ingela Tauson Pastor